MODE-ICOON
Simone Rocha x Crocs
De comeback van
clogs
Houten schoenen uit Nederland, zó staan klompen wereldwijd bekend.
Het boerse schoeisel heeft een fashion make-over gekregen en staat hoog
op de wishlist van fashionista’s.
TEKST: Misha Margarittha
oorsprong
Er is geen ontkomen aan: mesh, de licht geweven stof met een gaasachtige look, is op dit moment razend populair. De stof wordt veel gebruikt om ademende kledingstukken te maken, maar inmiddels heeft ze ook de schoenenmarkt in haar greep. Ook voeten blijven niet gespaard van deze gedeeltelijke onthulling, zoals te zien bij mesh schoenen, en ballerina’s in het bijzonder, die zijn uitgegroeid tot dé mode-musthaves van het moment. "Het is delicaat en een beetje raar om je tenen door gaas of visnet te zien piepen. Er zit ook een ondeugende sexyness in de schoen die niet te ontkennen valt", schrijft Harper’s Bazaar.
Laten we eerlijk zijn, traditioneel gezien bedekken schoenen onze voeten – en met name de tenen – volledig. Niet gek als je bedenkt dat tenen vaak worden beschouwd als een erogene zone. Mesh doorbreekt deze conventie door net genoeg bloot te geven.
De klompen maken een comeback

Y/Project ‘Blue Melissa Edition Court Clogs
Geschiedenis
Lang voordat klompen hun plek op moodboards en catwalks veroverden, waren het werkschoenen. In boerendorpen en werkplaatsen door heel Europa, van Nederland tot Frankrijk en Scandinavië, waren ze hét gekozen schoeisel voor arbeiders. Gemaakt van hout, spotgoedkoop en vooral praktisch. Klompen beschermden tegen kou, modder en vallende gereedschappen.
De eerste klompen doken al in 1230 op en werden met de hand uitgesneden uit één stuk hout. In de middeleeuwen had ieder dorp zijn eigen vorm, soms met versieringen of initialen in het hout gekerfd. Ze piepten en waren allesbehalve comfortabel, maar ze deden wat ze moesten doen: voeten veilig houden. Tot ver in de 20e eeuw bleven klompen populair onder landarbeiders. Maar met de komst van rubberen zolen verdwenen ze langzaamaan van het platteland en werden ze als ‘te ouderwets’ en ‘te lomp’ bestempeld.
Fast forward naar nu: de klompen maken een comeback. Wat ooit stond voor hard werken en eenvoud, krijgt nu een fashion upgrade. Dankzij de herkenbare vorm en het verrassende comfort, zijn de geüpgradede instappers omgetoverd tot de it-schoenen voor de warmere maanden.
Classic(s) comeback
Als de modewereld ergens goed in is, is het lenen van de geschiedenis. Dus vonden ook klompen, nu clogs genoemd, hun weg naar de schijnwerpers. Halverwege de jaren ‘70 werden zij omarmd door hippies als symbool van eenvoud. De houten zool en het chunky silhouet pasten perfect bij hun alternatieve stijl. Zo’n dertig jaar later, in de jaren 2000, doken de schoenen opnieuw op in het straatbeeld, dankzij luxe merken die hun eigen draai gaven aan het traditionele ontwerp.
Een echte opleving kwam in 2010, toen Louis Vuitton clogs op de catwalk bracht in hun zomercollectie. Het waren niet zomaar clogs – nee, ze waren voorzien van studs, leer én plateauzolen. Ook Chanel en Miu Miu introduceerden toen hun versie van klompen. De schoenen verdwenen tijdelijk van de moderadar, maar maakten een retour tijdens de pandemiejaren toen comfort bovenaan de prioriteitenlijst van fashionista’s stond. In 2020 en 2021 brachten Hermès, Balenciaga en JW Anderson hun herinterpretaties van clogs op de markt. Dit was ook het moment dat het Amerikaanse merk Crocs een ingang in de modewereld vond. En dankzij samenwerkingen met Simone Rocha en Salehe Bembury werden plastic klompen de musthave schoenen van het moment.
Halverwege de jaren ‘70 werden ze omarmd door hippies als symbool van eenvoud

Dries van Noten ‘Faux Fur Clogs’
Ook FabienneChapot waagde zich aan clogs
Klompen anno nu
Sinds 2023 staan clogs centraal in de modewereld, dankzij Nederlandse en internationale merken die eigentijdse versies hebben omarmd. Denk aan Scotch & Soda die traditionele klompen met een vernieuwd design uitbracht. Ook Fabienne Chapot waagde zich aan clogs, met een volledige collectie in kleurrijke patronen en luxe afwerkingen.
Internationaal hebben gevestigde modehuizen clogs ook opgepakt. Chloé bracht de ‘Jeanette Studded Platform Clogs’ op de markt, waar liefhebbers zo’n 1000 euro voor moeten neertellen. De Hermès ‘Kos’-clogs zijn afgezet met studs. Vergeet de ‘Suicoke x Lanvin Curb Clogs’ niet, met zilveren glitters op de zool. Net als de Y/Project ‘Melissa Edition Court Clogs’, een gedetailleerde instapper met blokhak en de Miista ‘Brietta Mules’ met jelly details op de platformzolen.

Fashion it girl Alexa Chung draagt
bedazzled Crocs

Model Grece Ghanem in
Acne Studios-clogs
Nostalgie en functionaliteit
Klompen zijn al lang meer dan alleen praktisch schoeisel, dat weten merken als Birkenstock, UGG, Acne Studios, Off-White, Dries van Noten en Simon Miller ook. Hun comfortabele ontwerp en opvallende uitstraling maken ze tot een tijdloos mode-item. Van de boerderij tot de catwalk: clogs arehere to stay.
Wat clogs zo aantrekkelijk blijft maken, is de combinatie van nostalgie en functionaliteit. In een wereld waarin mode steeds meer draait om duurzaamheid, vakmanschap en comfort, sluiten klompen perfect aan. Ze passen bij de slow fashion-beweging en bij de wens van modeliefhebbers om statement pieces te dragen die niet trendgevoelig zijn. Daarnaast zijn clogs makkelijk te stylen: van minimalistische looks tot boho-chic en zelfs zakelijke ‘fits met een eigentijdse twist. Juist die veelzijdigheid maakt dat de schoenen voorlopig niet uit het straatbeeld verdwijnen.
En als de ontelbare heroplevingen één ding bewijzen, is het dat items met karakter en draagcomfort altijd hun shine zullen pakken. Voor retailers is de boodschap kristalhelder: clogs horen thuis in elke collectie.

Model Grece Ghanem
in rubberen
roze clogs