
WINKELIER
Even afrekenen
Het succes van de eigenzinnige dorpswinkel Moolenbroek:
“Wij gaan links waar iedereen rechts gaat”
In Hoevelaken is Moolenbroek Schoenmode een begrip. Al vier generaties lang staat deze familiezaak bekend om persoonlijk contact, vakmanschap en eerlijke service. Leon en Marloes van Moolenbroek zetten het bedrijf met liefde voort en vertellen over hun passie, aanpak en de kracht van een echte dorpswinkel, want dat is het.
Tekst en beeld: Lisa Lubberts
I
n het centrum van Hoevelaken, waar je nog het échte dorpsgevoel ervaart, runnen Leon en zijn vrouw Marloes Moolenbroek Schoenmode. De winkel is al generaties lang een begrip in het dorp. “Ik ben de vierde generatie in de zaak,” vertelt Leon. Hij groeide letterlijk op tussen de schoenen. Toch koos hij eerst voor een andere richting: “Ik heb een bouwkundige opleiding gevolgd, maar toen mijn ouders in 2009 op het punt kwamen om de winkel te verkopen of door te geven, besloot ik ervoor te gaan. Die keuze was redelijk snel gemaakt.” Ook Marloes stapte bewust in het familiebedrijf. “Ik werkte eerst als designer in de mode, maar toen onze oudste negen jaar geleden werd geboren, merkte ik dat het fijn was om wat meer vrijheid te hebben en mijn tijd zelf te kunnen indelen. Het idee was altijd al dat ik er op een gegeven moment bij zou komen.” Marloes is voornamelijk verantwoordelijk voor verkoop op de vloer en het stylen van de etalage en winkel. Leon doet de administratie en reparaties, maar staat ook op de winkelvloer om te verkopen. Inkopen doet het stel samen. Ook Leon's ouders zijn nog steeds betrokken bij het bedrijf en springen op enkele dagen in de week bij. Personeel hebben Marloes en Leon namelijk niet, en dit is een bewuste keuze. “Bij drukte hebben wij aan een half woord genoeg.”
Een clubhuis
De winkel is meer dan een plek waar je enkel schoenen koopt, en dit benoemt het stel ook als kracht. Het is een ontmoetingsplek voor het dorp. Leon: “We hebben echt een regiofunctie. Klanten komen niet alleen voor de schoenen, maar ook voor ons. Daarom zijn wij eigenlijk altijd aanwezig.” Een must, vindt Leon. “Je krijgt hier alles mee: feesten, huwelijken, maar ook verdriet. Alles wordt met je gedeeld. Je kent de klanten, hun families, hun omstandigheden. Dat geeft een enorme binding.” Lachend: “Soms voel je je een halve psycholoog.” Leon beschrijft de winkel als een soort clubhuis. “Mijn vader had vroeger op zaterdagochtend de winkel vol met mannen die koffie kwamen drinken en kletsen. Dat gevoel willen we vasthouden: mensen moeten zich welkom voelen, gewoon even binnen kunnen lopen voor een praatje, ook als ze niks nodig hebben. We kennen onze klanten door en door en zij kennen ons.”

“We willen klanten geen nee moeten verkopen, dus sturen het hele jaar door bij”
6



Comfort als rode draad
De doelgroep van Moolenbroek is breed, maar comfort staat centraal. “Onze best verkochte schoenen zijn zeker de comfortschoenen. Hartjes en Xsensible doen het goed. Voor dames zijn de Floris van Bommel sneakers momenteel populair. Naast deze merken heeft Moolenbroek onder andere Solidus, Blundstone, Gabor, Mephisto en Skechers in de collectie. “De merken die we voeren staan grotendeels vast. De klant weet wat hij/zij bij ons kan vinden en dit houden we graag zo.” Op mode en trends hebben Leon en Marloes een nuchtere kijk. “De consument wordt niet per se trendgevoeliger,” vindt Leon. Marloes vult aan: “Trends wisselen snel, maar wij zien dat mensen vooral goede, comfortabele schoenen willen die lang meegaan. Instagram en influencers laten een wereld zien die in de praktijk heel anders is. Hier kiezen mensen voor kwaliteit en draagcomfort, niet voor de hype van het moment.”
Marge versus omloopsnelheid
Achterin de winkel vind je de kinderschoenen hoek. “Dat hoort bij een dorpswinkel. Het blijft een lastig segment, maar we blijven het aanbieden. Het hoort bij onze regiofunctie,” legt Leon uit. “In een dorp moet je een breed aanbod hebben. Klanten verwachten hier dat ze voor álles terecht kunnen.” Ze kopen niet alleen seizoensmatig in, maar sturen voortdurend bij. “We bestellen het hele jaar door bij waar nodig. Flexibiliteit is belangrijk, we willen geen ‘nee’ moeten verkopen.” Waar veel ondernemers sturen op keiharde cijfers, kiezen Leon en Marloes bewust voor een andere aanpak. “Keiharde verkoopcijfers zijn voor ons geen drijfveer om de inkoop op aan te passen”, zegt Leon. “We focussen dan ook meer op marge dan op omloopsnelheid. Wij weten wat onze klanten willen. Als iets een jaartje blijft liggen, verkopen we het later alsnog. Niet alles hoeft meteen weg. Je ziet ook dat zomer- en winterseizoen steeds meer in elkaar overlopen.” Leon en Marloes sturen vooral op gevoel en klantkennis. “We weten precies wat bij iemand past als hij of zij binnenloopt, het is geen hogere wiskunde. Je hoeft niet altijd het nieuwste of meest trendy aan te bieden. Daar komt onze doelgroep niet voor binnen.” Sale? Ook dat pakken ze bij Moolenbroek anders aan. “We doen al jaren geen grote uitverkopen meer. Geen rekken in de winkel. We vinden: je koopt een schoen voor een bepaalde prijs, dan ga je hem niet ineens voor de helft aanbieden, omdat je ‘er vanaf moet'. Klanten voelen zich dan genept. Liever geven we iets extra’s, zoals sieraden of een sjaaltje. Dat werkt beter en past bij ons.”
De samenwerking met leveranciers verloopt over het algemeen persoonlijk en flexibel, al is dit niet bij allen het geval. “Bij sommige merken kun je makkelijk omruilen als iets niet loopt, maar niet alle leveranciers hanteren dit beleid, en dat vind ik wel jammer”, benoemt Leon. Waarom dat zo is? “Weet jij het?”, lacht Leon. “Het gaat ons erom dat het een samenwerking is die twee kanten op gaat. Soms voelt het als eenrichtingsverkeer, en we zouden graag zien dat er bij een volgend seizoen geëvalueerd wordt, en bijgestuurd waar nodig, in plaats van dat er dezelfde eisen - of meer - worden gesteld", verduidelijkt Marloes.
Links waar anderen rechts gaan
Het consumentengedrag is veranderd, maar Moolenbroek blijft trouw aan zichzelf. Marloes: “Je kunt klanten opsplitsen in twee groepen: de klant die zich online oriënteert en voor de laagste prijs gaat, en de klant die waarde hecht aan het product zien, passen en geholpen worden. Die laatste groep is onze klant. Wij verkopen niet online, dat is een bewuste keuze.” Leon vult aan: “Waar iedereen rechts gaat, gaan wij links. Adverteren doen we weinig, maar we bedrijven wel marketing door sponsoring van lokale evenementen. Sociale media gebruiken we ook, maar minder dan andere merken. Voor ons is de beste reclame mond tot mond reclame.” Marloes: “Het draait bij ons om het persoonlijke contact. Mensen komen terug omdat ze goed geholpen zijn. Soms komen ze speciaal binnen om te zeggen dat ze zo blij zijn met hun schoenen. Dat vind ik dan ook het mooiste aan ons werk, iemand oprecht blij maken.”
Klanten komen niet alleen naar de winkel, Moolenbroek brengt de schoenen ook bij de klant. “Regelmatig doen we een rondje langs de verzorgingstehuizen met een selectie, of komen we aan huis bij mensen die slecht ter been zijn. Daarnaast gebeurt het ook vaak dat klanten één of meerdere paren mee willen nemen op zicht naar bijvoorbeeld hun ouders. Dit gaat altijd op goed vertrouwen. Duurzaamheid krijgt bij Moolenbroek een eigen invulling. In de collectiemix wordt geen focus gelegd op ‘groene schoenen', maar het familiebedrijf biedt wel reparaties aan, die Leon allemaal zelf uitvoert. “Duurzaam consumeren heeft een prijskaartje, en ik merk dat onze klanten daar op dit moment nog niet voor willen betalen.” De motivatie blijkt niet groot genoeg.
“Moolenbroek is een ontmoetingsplek voor het dorp”


Een blik op de toekomst
Uitbreiden is op dit moment geen ambitie, benadrukt Leon. “We krijgen wel eens zaken aangeboden, maar daar hebben we geen behoefte aan, want we vinden dat we zelf in de winkel aanwezig moeten zijn, en je kunt jezelf nu eenmaal niet opsplitsen. We willen het familiebedrijf doorzetten, zoals mijn ouders dat met dezelfde waarden hebben opgebouwd, en daar ben ik dankbaar voor en trots op.” In een tijd van snelle trends en online gemak, bewijzen Leon en Marloes met Moolenbroek dat er altijd behoefte blijft aan persoonlijk contact en een schoenenwinkel waar je je thuis voelt…